Astrid Lindgren, Zweedse schrijfster van o.a. Pippi Langkous

Op school moesten we een artikel schrijven over een bekende vrouw. Er was een lijst met voorbeelden van een aantal namen, maar je mocht ook zelf een andere beroemde vrouw uitkiezen. Op de lijst stond ook Astrid Lindgren. Ik had net een boek van haar gelezen (De gebroeders Leeuwenhart) en daarom heb ik voor haar gekozen. Hier vind je mijn artikel:

Astrid Lindgren was een Zweedse schrijfster die een nieuw soort boek had bedacht. Niet zo braaf als alle andere boeken, maar een boek waarin kinderen stout waren, kattenkwaad uithaalden en dingen deden die eigenlijk niet mochten. Zo liet ze zien dat je niet altijd braaf hoefde te zijn. Ze leefde van 1907 tot 2002.

Wie is Astrid Lindgren eigenlijk?
Astrid is geboren op 14 november 1907 in het Zweedse dorpje Näs en ze is overleden op 28 januari 2002. Haar echte naam was Astrid Anna Emilia Ericsson. Ze was het tweede kind dat haar ouders kregen. Ze had een oudere broer (Gunnar) en twee jongere zusjes (Stina en Ingegerd). Astrid overleed in haar appartement in Stockholm nadat ze kort ziek was geweest. Ze werd begraven op Internationale Vrouwendag (8 maart).

Leven
Als kind was Astrid sterk, stoer en nooit bang om alleen te zijn. Ze kon echt veel: koken, schoonmaken, fietsen repareren, over het dak lopen, pestkoppen wegjagen en fantastische verhalen verzinnen. Astrid hield zelf ook veel van lezen, toen ze vijf jaar was las ze bijna alles wat ze tegenkwam en op school kreeg ze heel vaak te horen dat ze later sowieso schrijfster zou worden. Dus bedacht ze dat ze dat zeker niet ging doen. Toen ze 18 jaar oud was en ze een opleiding deed om journalist te worden bij de lokale krant werd ze zwanger.
De hoofdredacteur van de krant was de vader van het kind en wilde met haar trouwen, maar Astrid wilde niet en verhuisde naar Stockholm. Het kind genaamd Lars werd geboren in het Rijkshospitaal van Kopenhagen, want dit was het enige ziekenhuis in Scandinavië waar ze waar ze de naam van de vader niet op hoefde te geven. Lars woonde de eerste paar jaar van zijn leven in een pleeggezin totdat Astrid hem in 1929 naar Stockholm haalde omdat zijn pleegmoeder ziek werd.
In 1928 ontmoette ze Sture Lindgren. Ze trouwden in april 1931. En ze kreeg zijn achternaam. 21 mei 1934 werd hun dochter Karin geboren. In 1944 kwam haar allereerste boek uit (Britt-Mari lucht haar hart). Astrid Lindgren werkte niet alleen als schrijfster, maar vanaf haar 40e tot haar 65e werkte ze ook als redactrice bij de uitgeverij Rabén & Sjögren die gaf al haar boeken uit. Waarschijnlijk heeft ze heel veel geld verdiend met al haar boeken, maar omdat ze zo bescheiden was bleef ze haar hele leven in haar driekamerflat wonen.

Pippi Langkous
Pippi Langkous begon in de winter van 1941 toen Karin (7) in bed lag met een longontsteking. Ze vroeg aan haar moeder om een verhaaltje te vertellen over Pippi Langkous, de naam die ze op dat moment bedacht. Astrid begon te vertellen. Het duurde uiteindelijk heel lang voordat ze het opschreef. Het was bedoeld als verjaardagscadeau voor Karin’s tiende verjaardag. In 1945 won ze met een manuscript van Pippi Langkous een kinderboekenwedstrijd.
Pippi Langkous werd het begin van een nieuwe soort kinderboeken. Pippi Langkous was nieuw, omdat de meeste schrijvers schreven over hoe het wel moest, maar Astrid niet. Pippi Langkous was namelijk ondeugend, haalde kattenkwaad uit, maakte veel troep en woonde alleen.

Boeken
Bekende boeken van Astrid zijn:
– Pippi Langkous
– Michiel van de Hazelhoeve
– Karlsson van het dak
– Ronja de roversdochter
– De gebroeders Leeuwenhart
– Mio, mijn Mio
Haar boeken zijn vertaald in bijna 90 talen in 100 landen. Pippi Langkous was haar eerste boek dat in het Duits werd vertaald. Ze heeft meer dan 100 miljoen exemplaren van haar al boeken verkocht. Ze schreef ook boeken voor volwassen, plaatjesboeken, liedjes teksten en scripts voor films en theater. Ongeveer 40 films zijn gemaakt op basis van haar boeken.

Andere dingen
Astrid heeft ook een paar uitspraken gezegd:
“Kattenkwaad bedenk je niet, het gebeurd gewoon”
“Als ik schrijf ben ik onbereikbaar voor alle zorgen”
“Ik wil schrijven voor een publiek dat wonderen schept. Kinderen scheppen wonderen als ze lezen”
Het laatste manuscript dat ze had geschreven leverde ze af toen ze 74 jaar oud was.
Er zijn ook dingen naar Astrid vernoemd bijvoorbeeld:
– Astrid Lindgrens värld dat is een themapark in Vimmerby
– Astrid Lindgrens skola, een school in Vimmerby
– Astrid Lindgrens Barnsjukhus dat is een kinderziekenhuis
– Astrid Lindgrens gata is een straat in Vimmerby.
Ze zette zich heel erg in voor de rechten van het kind en voor vrouwenrechten.

Prijzen
Astrid Lindgren heeft een aantal belangrijke prijzen gekregen bijvoorbeeld:
– Nils Holgersson-plaket (1950)
– Hans Christian Andersenprijs (1958)
– Zilveren Griffel voor Lotta uit de kabaalstraat (1973)
– Zilveren Griffel voor De gebroeders Leeuwenhart (1975)
– Zilveren Griffel voor Ronja de roversdochter
– Zweed van het jaar (1997)

Bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Astrid_Lindgren
Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes 2, geschreven door: Elena Favilli en Francesca Cavallo